Του δε Ιησού γεννηθέντος εν Βηθλεέμ της Ιουδαίας εν ημέραις Ηρώδου του βασιλέως, ιδού μάγοι από ανατολών παρεγένοντο εις Ιεροσόλυμα....
...και ελθόντες εις την οικίαν είδον το παιδίον μετά Μαρίας της μητρός αυτού, και πεσόντες προσεκύνησαν αυτώ, και ανοίξαντες τους θησαυρούς αυτών προσήνεγκαν αυτώ δώρα, χρυσόν και λίβανον και σμύρναν
Χρυσάφι, λιβάνι και σμύρνα. Το κάθε δώρο με το δικό του συμβολισμό και με τη δικιά του ιστορία. Δώρα που δόθηκαν σε μία ιερή νύχτα για δισεκατομμύρια άτομα. Βρήκαμε κάποιες σύγχρονες ιστορίες σχετικά με τους θησαυρούς που διάλεξαν οι τρεις μάγοι και σας τις μεταφέρουμε.
Μία θεωρία που μας άρεσε είναι πως το χρυσάφι δεν ήταν στην πραγματικότητα το πολυτελές μέταλλο. Ένα τρίτο θυμίαμα, με χρυσό χρώμα ήταν το πρώτο δώρο. Σύμφωνα με κάποιους μελετητές θα μπορούσε να είναι η ρητίνη της αγριοφυστικιάς (τερέβινθος) ή η ρητίνη του μαστιχόδεντρου (μαστίχα).
Πρόσφατα, ερευνητές ανακάλυψαν τη χημική ουσία που χαρακτηρίζει τη μυρωδιά του λιβανιού. Πολλές προσπάθειες είχαν γίνει και μέχρι τώρα, οι ουσίες που είχε απομονωθεί δεν αποτύπωναν πλήρως την μαγική μυρωδιά. Έτσι οι επιστήμονες δοκίμασαν μία πρωτότυπη μέθοδο. Χώρισαν τις μυρωδιές με ειδικά εργαλεία και αυτή τη φορά εμπιστεύτηκαν τη μύτη τους. Κατάφεραν να βρουν το μόριο-κλειδί και να το συνθέσουν, δίνοντας έτσι το προβάδισμα στην ανθρώπινη αίσθηση της όσφρησης που συνεχίζει να απορεί τους επιστήμονες.
Στο Ισραήλ, ο Guy Erlich καλλιεργεί μύρρα, boswellia (λιβάνι) και τερέβινθο. Επιθυμεί να αναβιώσει τη χρήση των τριών φυτών για αρωματικούς, θεραπευτικούς και πνευματικούς σκοπούς. Το θυμιατό του λιβανιού για παράδειγμα έχει αντικαταθληπτική δράση σε πειραματόζωα. Τα 3 αυτά θυμιατά χρησιμοποιούνται από χριστιαννούς, εβραίους και μουσουλμάνους κάτι που ο Erlich το βλέπει ως άλλη μια ομοιότητα που μας φέρνει κοντά.
Η Aromanet σας εύχεται καλές γιορτές. Ελπίζουμε ολόψυχα το νέο έτος να σας χαρίσει αισιόδοξες στιγμές και όμορφα συναισθήματα.