Δεινοσαύρια αρώματα

Posted by Aromanet 05/09/2018 0 Comment(s)

Αυτά τα αρώματα που αγαπάτε; Άρεσαν στους δεινόσαυρους πολύ πριν από εσάς. Τα μόρια που αποτελούν βασικό στοιχείο των αρωμάτων και καλλυντικών που απολαμβάνουμε προκαλούσαν οσφρητικές αντιδράσεις από την εποχή που οι δεινόσαυροι κυριαρχούσαν στη γη, από τη πρώτη στιγμή που εμφανίστηκαν ανθοφόρα φυτά.


Ο εντομολόγος του Oregon State University, George Poinar Jr., και ο γιος του o Greg , συλλέκτης αρωμάτων, βρήκανε αποδείξεις πως οι ανθηρές μυρωδιές προήλθαν από πρωτόγονα λουλούδια που εμφανίστηκαν πριν 100 εκατομμύρια χρόνια για το σκοπό της αναπαραγωγής, έλκοντας επικονιαστές. Τον ίδιο ρόλο παίζουν τα λουλούδια σήμερα μόνο που πλέον έχουν και πανέμορφα χρώματα για να ελκύουν τα ζωτικά στον βιολογικό τους κύκλο έντομα.

 


«Στοιχηματίζω πως κάποιοι δεινόσαυροι μπορούσαν να ανιχνεύσουν τις οσμές από τα πρωτόγονα αυτά άνθη» λέει ο George Poinar. «Μάλιστα, οι γλυκές οσμές μπορεί να προσέλκυαν κάποια από τα γιγάντια ερπετά της εποχής.»


Οι Poinars εξέτασαν λουλούδια παγιδευμένα σε κεχριμπάρι, συμπεριλαμβανομένων και δύο που πλέον δεν υπάρχουν. (Cascolaurus burmensis και Tropidogyne pentaptera). Η έρευνα αποκάλυψε πως τα χημικά στοιχεία που αποτελούν τη βάση για αρώματα και κολόνιες που χρησιμοποιούμε σήμερα γαργαλούσαν τις μύτες σε διάφορα ζώα από την μεσο-κρητιδική περίοδο. Χωρίς τα πολύχρωμα και πολλές φορές αλλόκοτα πέταλα τα λουλούδια της εποχής έπρεπε να βασιστούν εξ ολοκλήρου στην αίσθηση της οσμής για να διαιωνίσουν το είδος τους.

 


«Δεν μπορούμε να αναλύσουμε οσμές και χημικά στοιχεία σε απολιθωμένα άνθη, αλλά μπορούμε να βρούμε τους ιστούς που παρήγαγαν τα στοιχεία αυτά»


Οι φυτικοί εκκριτικοί ιστοί που παράγουν αυτές τις μυρωδιές περιλαμβάνουν νεκτάρια, αδενικά τριχώματα, ελαιοφόρα και οσμοφόρα. Τα νεκτάρια είναι αδένες που παράγουν οσμές και γλυκές ουσίες, αγαπημένα στα έντομα. Τα αδενικά τριχώματα είναι μικρές τριχούλες που παράγουν και διαχέουν αρωματικά εκκριτικά προϊόντα. Τα ελαιοφόρα είναι αδένες που συσσωρεύουν αρωματικά έλαια και τα οσμοφόρα, όπως προσδίδει και το όνομα, διαχέουν μυρωδιές.
Η έρευνα μάλιστα αποκάλυψε πως οι εκκριτικού ιστοί των φυτών της αρχαίας εποχής είναι παρόμοιοι με τους ιστούς των απογόνων φυτών που έχουμε σήμερα. Αυτό μαρτυρά πως οι μυρωδιές που παρήγαγαν οι πρόγονοι των αρωματικών φυτών ήταν σχεδόν ίδιες με τους μοντέρνους συγγενείς τους.


Κάποια από τα άνθη που ερευνήθηκαν ήταν στη διαδικασία διάχυσης αρωματικών μορίων όταν παγιδεύτηκαν στο κεχριμπάρι ενώ ένα άνθος ιδιαίτερα αγαπητό στις μέλισσες βρέθηκε με μια μέλισσα παγιδευμένη μαζί του.