Η όσφρηση μας είναι καλύτερη απ'ότι νομίζαμε!

Posted by Aromanet 16/03/2018 0 Comment(s)

Η μυρωδιά του καφέ μπορεί να σας σηκώνει από το κρεβάτι κάθε πρωί και τα αρώματα των λουλουδιών μας φτιάχνουν τη διάθεση κάθε άνοιξη. Παρ’όλα αυτά δεν βλέπουμε αστυνομικούς να ψάχνουν φυγάδες αναζητώντας τη μυρωδιά τους. Οι άνθρωποι δεν χρησιμοποιούν την όσφρηση όπως τα υπόλοιπα θηλαστικά, κάτι που συντελεί στην άποψη πως είμαστε κακοί «μυριστές» σε σχέση με τους τετράποδους φίλους μας και άλλα ζώα. Τελικά αποδεικνύεται πως η ανθρώπινη όσφρηση είναι καλύτερη απ’όσο νομίζαμε.

Σε ένα ερευνητικό έγγραφο που εκδόθηκε στο “Science” ο νευροεπιστήμονας John McGann έκανε μια ανάλυση των ερευνών σχετικά με την ανθρώπινη όσφρηση, συγκρίνοντας πρόσφατες και παλιότερες έρευνες προκειμένου να αποδείξει πως η οσφρητική μας ικανότητα είναι συγκρίσιμη με αυτή των ζώων.

 

Ο McGann βρήκε τη προέλευση της φήμης πως είμαστε κακοί οσφρητές σε ένα μοναδικό επιστήμονα, τον Paul Broca από τον 19ο αιώνα. Ο Broca υποστήριζε πως καθώς το μέρος του εγκεφάλου που ελέγχει τις μυρωδιές είναι μικρότερο σε σχέση με άλλα ζώα, σε συνάρτηση με τις μειωμένες βιολογικές αντιδράσεις των ανθρώπων σε οσφρητικά ερεθίσματα, πρέπει να έχουμε λιγότερο ισχυρή αίσθηση. Ενώ ποτέ δεν έκανε πειράματα για να αποδείξει την θεωρία του, η πεποιήθηση του παρέμεινε δημοφιλής μέχρι και σήμερα.

 

Σε πιο πρόσφατες έρευνες και πειράματα τα αποτελέσματα είναι λιγότερο ξεκάθαρα. Σε πειράματα της προηγούμενης δεκαετίας αποδείχθηκε πως οι άνθρωποι είναι εξίσου ευαίσθητοι στην μυρωδιά της μπανάνας με ζώα όπως τα ποντίκια και οι σκύλοι! Επιπλέον μία έρευνα του 2017 αποκάλυψε πως είμαστε ακόμα πιο ευαίσθητοι από τα ποντίκια στην οσμή του αίματος.

 

Η έλλειψη ενός ενιαίου μετρικού για την όσφρηση δημιουργεί προβλήματα στην έρευνα του συγκεκριμένου θέματος ειδικά όσον αφορά τη σύγκριση μεταξύ διαφορετικών ειδών. «Είναι δελεαστικό να πούμε πως οι άνθρωποι μυρίζουν καλύτερα το ανθρώπινο αίμα σε σχέση με τα ποντίκια λόγω της εξέλιξης, αλλά όσο κοιτάμε σε διαφορετικές οσμές βρίσκουμε άλλες τις οποίες οσμιζόμαστε καλύτερα από άλλα είδη και άλλες που οσμιζόμαστε χειρότερα» αναφέρει ο McGann. Για αυτό το λόγο είναι λανθασμένο να κοιτάμε τη σύγκριση σε γενικά πλαίσια και να αναφέρουμε πως ένα είδος έχει καλύτερη όσφρηση από ένα άλλο.

Ο McGann επισημαίνει πως σαν είδος χρησιμοποιούμε την αίσθηση της όσφρησης πολύ περισσότερο απ’όσο νομίζουμε. Επηρρεάζει το πως τρώμε, πως βιώνουμε το περιβάλλον μας και σε πιο πρόσφατες μελέτες αποδείχθηκε πως η μυρωδιές του σώματος μπορούν υποσυνείδητα να μας πουν αν ένας άλλος άνθρωπος είναι αγχωμένος η επιθετικός και άλλες λεπτομέρειες για τον τρόπο ζωής του. Σύμφωνα με τον McGann οι παθήσεις που επηρρεάζουν την όσφρηση δεν δέχονται την προσοχή που τους αξίζει και προσπαθεί να εφιστήσει την προσοχή του κοινού στην ιατρική και κλινική έρευνα για προβλήματα που σχετίζονται με την μύτη.