Το άρωμα και η επιδερμίδα σου

Posted by Aromanet 04/05/2018 0 Comment(s)

 

 Πρόσφατα μία φίλη άρχισε να φοράει το L'Artisan Parfumeur Noir Exquis, ένα γλυκό gourmand unisex άρωμα με νότες κάστανου και σιροπιού από σφεντάμι (maple syrup) που την έκανε να μυρίζει πραγματικά υπέροχα. Θέλησα και εγώ να αποκτήσω αυτό το άρωμα αλλά μόλις το φόρεσα κατάλαβα ότι κάτι δεν πάει καλά. Στη δικιά μου επιδερμίδα μύριζε υπερβολικά και μονοδιάστατα, σαν αποπνικτική ζαραχίνη. Γιατί όμως συνέβη αυτό;


 
"Υπάρχουν συγκεκριμένες ιδιοσυγκρασίες όσον αφορά την επιδερμίδα και το άρωμα που πρέπει να λάβουμε υπόψιν όταν ψάχνουμε για καινούργια μυρωδιά" λέει ο αρωματοποιός Michael Donovan. "Στις ξηρές επιδερμίδες ταιριάζουν τα έντονα αρώματα, όπως τα δραματικά chypres και οι ανατολίτικες συνθέσεις. Σε λιπαρή επιδερμίδα όμως αυτά τα αρώματα εντείνονται και γίνονται πιο γλυκά" Σε αυτή τη περίπτωση, τα πιο γήινα λουλουδένια αρώματα και οι φρουτένιες συνθέσεις ταιριάζουν πολύ περισσότερο.
 


Η Linda Pilkington, βρετανίδα αρωματοποιός, το πάει ένα βήμα παραπέρα: "Οι ορμόνες μας, οι καθημερινές μας συνήθειες όπως το κάπνισμα και το ποτό, ακόμα και η διατροφικές συνήθειες και τα φάρμακα που παίρνουμε παίζουν ρόλο στην φυσική μυρωδιά της επιδερμίδας μας."


 
Δεν είναι μόνο η χημεία της επιδερμίδας που επηρεάζει το τελικό αποτέλεσμα. Ένας άλλος παράγοντας είναι η θερμοκρασία, τόσο της επιδερμίδας όσο και του περιβάλλοντος. Δεν είναι τυχαίος ο διαχωρισμός μεταξύ χειμερινών, ανοιξιάτικων, θερινών και φθινοπωρινών αρωμάτων και σίγουρα δεν αποτελεί κόλπο του μάρκετινγκ για να αγοράζουμε περισσότερα αρώματα. Όλα τα αρωματικά στοιχεία εξατμίζονται γρηγορότερα με αυξημένη θερμοκρασία, αλλά αυτό γίνεται σε διαφορετικά επίπεδα αναλόγως το άρωμα. Οι φρέσκες, καθαρές και πράσινες νότες είναι λιγότερο ευαίσθητες σε υψηλές θερμοκρασίες. Αντίθετα, οι βαριές, πικάντικες και ανατολίτικες νότες εξατμίζονται πολύ γρήγορα, δημιουργώντας έτσι ένα αποπνικτικό αποτέλεσμα. (Υπάρχουν όμως tips για να φοράτε χειμερινά αρώματα το καλοκαίρι και μπορείτε να τα δείτε εδώ)


 
Είναι ξεκάθαρο πως η βιολογία μας επηρεάζει το άρωμα που φοράμε και πρέπει να την λαμβάνουμε υπόψιν. Το σωστό άρωμα για τη σωστή επιδερμίδα μπορεί πολλές φορές να μυρίζει καλύτερα και από το αυτούσιο άρωμα μέσα στο μπουκάλι.