Η Κρυφή Δύναμη της Όσφρησης

Posted by Aromanet 25/01/2017 0 Comment(s)

Για την Rachel Herz (Ρεϊτσελ Χερτζ) δεν υπάρχει τίποτα πιο γλυκό από τη μυρωδιά του... ασβού. Σύμφωνα με την ίδια, ο λόγος που θα μπορούσε να αγαπήσει ένας άνθρωπος μία τόσο άσχημη μυρωδιά οφείλεται στην μνήμη. Η Herz θυμάται ένα ταξίδι που έκανε με τους γονείς της σε ηλικία 5 χρονών. «Ο ήλιος έκαιγε και τα τζιτζίκια τραγουδούσαν και όλοι είχαμε καλή διάθεση» αναφέρει η νευρολόγος του πανεπιστημίου Brown. «Όταν μπήκε μια περίεργη μυρωδιά στο αμάξι η μητέρα μου αναφώνησε πως της φαίνεται ενδιαφέρουσα». Εκείνη την στιγμή ακριβώς δημιουργήθηκε ένας σύνδεσμος μεταξύ μιας πολύ όμορφης ανάμνησης και μιας ισχυρής μυρωδιάς. 

 

Η μύτη εξάλλου είναι το μόνο αισθητήριο όργανο που συνδέεται απευθείας σε δύο μέρη του εγκεφάλου την αμυγδαλή και τον ιππόκαμπο που είναι άμεσα συνδεδεμένα με την μνήμη και τα συναισθήματα. Για αυτόν το λόγο οι μυρωδιές μπορούν να φέρουν στην επιφάνεια πολύ δυνατές και λεπτομερείς αναμνήσεις σε σχέση με τις άλλες αισθήσεις. Μάλιστα, η Herz έχει μια πρόταση για μαθητές και φοιτητές. Εάν κατά τη διάρκεια του διαβάσματος ο μαθητής μυρίζει μια συγκεκριμένη μυρωδιά, μπορεί να ανακαλέσει καλύτερα τις πληροφορίες που έμαθε εάν και κατά τη διάρκεια της εξέτασης είναι εκτεθειμένος στην ίδια μυρωδιά.

 

Δεδομένης της στενής σχέσης μεταξύ της όσφρησης και των συναισθημάτων, είναι προφανές πως προβλήματα στον ένα τομέα μπορεί να επηρεάσουν και τον άλλο. Για παράδειγμα, η ανοσμία (η πλήρης απώλεια της όσφρησης) οδηγεί πολύ συχνά σε κατάθλιψη. Παράλληλα σε άτομα με κλινική κατάθλιψη παρουσιάζεται συχνά μειωμένη ευαισθησία σε οσμές.

 

Οι ισχυρές ψυχοσωματικές επιδράσεις των οσμών μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση ανοχής στον πόνο. Γενικά οι ευχάριστες μυρωδιές μπορούν να λειτουργήσουν ως περισπασμός και να αναπτερώσουν το ηθικό, αλλά πρόσφατες μελέτες δείχνουν πως οι γλυκές μυρωδιές είναι οι πιο αποτελεσματικές καθώς ενεργοποιούν τους υποδοχείς οπιοειδών στον εγκέφαλο με αναλγητικά αποτελέσματα.

 

Τα θετικά δεν σταματούν εδώ καθώς η δύναμη της όσφρησης μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για πνευματική χαλάρωση. Η Pamela Dalton, ψυχολόγος, προτείνει να διαλέξετε μια ξεχωριστή μυρωδιά και να την συνδυάσετε με απλές ασκήσεις διαλογισμού. Με τον καιρό ο εγκέφαλος θα συσχετίσει τη μυρωδιά που διαλέξατε με την χαλάρωση του διαλογισμού. Συνεπώς ακόμα και αν δεν έχετε χρόνο να διαλογιστείτε μέσα στη μέρα, αρκεί ένα ψέκασμα του αρώματος που διαλέξατε για να σας ηρεμήσει αμέσως.