Ένα νέο τριαντάφυλλο...

Posted by Aromanet 22/07/2016 0 Comment(s)

Στον χώρο των αρωμάτων, ένα από τα πιο σημαντικά συστατικά είναι το τριαντάφυλλο. Κεντρικό στην αλχημεία πολλών συνθέσεων, είναι τόσο σημαντικό όσο η μαγιά στο ψωμί. Ένα στοιχείο ισχυρό και ταυτόχρονα διακριτικό, μπορεί να είναι η κεντρική νότα η οποία είτε χαρίζει κλασική θηλυκότητα ή παραμένει διακριτική, προσθέτοντας ένα μαγευτικό ανατολίτικο χαρακτήρα. Τα τριαντάφυλλα που καλλιεργούνται για το άρωμά τους  διαφέρουν πολύ από αυτά που χαρίζουμε σε αγαπημένα πρόσωπα.

 

Η ομορφιά των αρωματικών τριαντάφυλλων δεν είναι για τα μάτια του κόσμου. Παραμένει κρυφή μέχρι να ανθίσουν σε ένα μόνο πρωί, και τότε πρέπει να συλλεχθούν σε μία μέρα, πριν ο ήλιος τα κάψει. Μετά τη συλλογή τους, επεξεργάζονται σε χάλκινους αποστακτήρες με τεχνικές που δεν έχουν αλλάξει για πολλές γενιές.

 

Ίσως πιο ενδιαφέρον είναι ότι οι τύποι ρόδου που χρησιμοποιούνται για αρώματα έχουν παραμείνει οι ίδιοι με μερικές ράτσες να παραμένουν απαράλλαχτες από το 500 π.Χ. Οι εταιρείες αρωμάτων δεν αναζητούν καινοτομίες, αλλά βασίζονται στις παραδόσεις και τους μύθους που χάνονται σε βάθος χρόνου αντιστεκόμενοι έτσι στην τάση των συνθετικών συστατικών που πολλές φορές χρησιμοποιούνται.

 

Για χρόνια, αυτή η προσκόλληση στο παρελθόν ενοχλούσε τον Francis Kurkdjian (δεξιά), ο οποίος απογοητευόταν από τους δύο μόνο τύπους τριαντάφυλλων (Δαμασκού και Centifolia) που χρησιμοποιούνταν για τα αρώματα. Δεδομένης της σημασίας του ρόδου, της χρησιμότητάς καθώς και του κόστος του (μπορεί να χρειαστούν εώς και 60,000 τριαντάφυλλα για 30ml ελαίου), θέλησε να καλλιεργήσει νέες εναλλακτικές, πιο πλούσιες και πιο φρουτώδεις. Έχοντας μεγάλη εμπειρία ως δημιουργός των κλασικών Jean Paul Gaultier Le Male και Narciso for Her, καθώς  και της δικιάς του σειράς αρωμάτων ήταν οπλισμένος με ιδέες και έμπνευση.

 

Το δημιουργικό του ταξίδι ξεκίνησε το 2009 όταν σε μία πτήση από το Παρίσι για τη Νέα Υόρκη διάβασε ένα άρθρο για τον Fabien Ducher, γόνο μίας από τις πιο διάσημες οικογένειες καλλιεργητών ρόδου. Αυτός, σκέφτηκε ο Kurkdjian, θα ήταν ο σύμμαχός του σε ένα τρελό εγχείρημα. Να δημιουργήσει ένα τρίτο τύπο αρωματικού τριαντάφυλλου. Έτσι ξεκίνησε μία πολυετής ανατρεπτική συνεργασία που θα αλλάξει τον κόσμο των αρωμάτων.

 

Με εμπειρία ετών, συνεχή πειραματισμό και κυρίως υπομονή, κατάφεραν το 2012 να δουν το ρόδο τους να ανθίζει. Την άνοιξη εκείνης της χρονιάς κατάφεραν να καλλιεργήσουν δύο ντουζίνες τριαντάφυλλα, με αχνά ροζ πέταλα και απαλές νότες φράουλας και λίτσι. Το φθινώπορο του ‘12 είχαν 50 φυτά με σκοπό να τα αναπαράγουν σε 1000, αρκετά για να βγάλουν ένα σφηνάκι ελαίου. Είναι μία αρχή, που ελπίζουμε να οδηγήσει σε πρωτοφανή αρώματα και νέες, συναρπαστικές συνθέσεις!

 

Πηγή: http://www.nytimes.com/