Άρωμα φτιαγμένο από σκουπίδια

Posted by Aromanet 16/04/2018 0 Comment(s)

Η Etat Libre d’Orange δημιουργεί ένα άρωμα φτιαγμένο από σκουπίδια και σκουλήκια.

Έχουμε μάθει να συνδέουμε την έννοια της αρωματοποιίας με την πολυτέλεια και την ομορφιά. Όταν σκεφτόμαστε αρώματα, σκεφτόμαστε απέραντα κτήματα με άνθη, και λεπτεπίλεπτα πέταλα λουλουδιών. Οι πιο γνωστοί οίκοι χρησιμοποιούν ρομαντικές εικόνες με αψεγάδιαστους stars του Hollywood ως τα πρόσωπα των αρωμάτων τους.

 

Η τελευταία αρωματική σύνθεση της Etat Libre d’Orange καταρρίπτει αυτά τα πρότυπα, σοκάρει και δημιουργεί εντυπώσεις. Το άρωμα είναι φτιαγμένο από σκουπίδια! Με το όνομα “Les Fleures du Déchet “ και στα αγγλικά “I Am Trash” δηλώνει ξεκάθαρα τις περίεργες αυτές πρώτες ύλες. Η διαφήμιση του αρώματος είναι σχεδόν αηδιαστική με εικόνες από σάπια φρούτα και γεωσκώληκες.

 

Ogilvy Paris x Etat Libre d’Orange – I AM TRASH / Les Fleurs du Déchet from Ogilvy Paris on Vimeo.

 

Ο CEO της εταιρείας Etienne de Swardt δηλώνει πως η εταιρεία του είναι περισσότερο ένας τρόπος σκέψης παρά οίκος αρωμάτων. Πραγματικά, η εταιρεία έχει την αψήφηση του κατεστημένου βαθιά ριζωμένη στο DNA της. Τα αρώματά της απευθύνονται σε αντισυμβατικούς ανθρώπους που δεν θέλουν να μυρίζουν συνηθισμένα.

 

Το “I Am Trash” είναι για εκείνους τους ανθρώπους που θα ήθελαν να δοκιμάσουν πως ένα άρωμα που λέγεται I Am Trash μυρίζει. Και θα ήταν αρκετά τολμηροί για να το φορέσουν.

 

Η χρήση αλλόκοτων και αηδιαστικών υλικών δεν είναι κάτι καινούργιο στην αρωματοποιία. Υπενθυμίζουμε ότι ένα από τα μυθικά συστατικά που περιείχε το αρχικό Chanel No 5 ήταν το ambergris, ένα κηρώδες υλικό που δημιουργείται αποκλειστικά στο πεπτικό σύστημα των φαλαινών. Άλλα συνηθισμένα υλικά είναι η σκατόλη που σε χαμηλές συγκεντρώσεις μυρίζει γιασεμί αλλά σε μεγαλύτερες μυρίζει όπως υποδηλώνει το όνομά του και το σιβέτ που εξάγεται από τον πρωκτικό αδένα της μοσχογαλής.

 

To “I Am Trash” πέραν της επίθεσης στις έννοιες της κλασικής αρωματοποιίας στέλνει και οικολογικό μήνυμα και καταδικάζει τη σπατάλη που η πολυτέλεια τόσο συχνά ενστερνίζεται. Η δημιουργία του αρώματος οδηγείται από μία ερώτηση: «Πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα υπέρογκα ποσά απορριμάτων που δημιουργεί η αρωματοποιία;»

 

Το άρωμα –που τα στελέχη υπόσχονται πως δεν θα μυρίζει σαν σκουπίδια- είναι ακόμα στα σκαριά αλλά η διαφήμιση του μας παρέχει μια ειλικρινή εικόνα της σύνθεσής του. Τα σάπια υλικά που βλέπουμε στο βίντεο θα είναι όντως μέρος του αρώματος.

 

Μόνο ο χρόνος θα δείξει αν το αρωματικό πείραμα θα είναι επιτυχές. Το μόνο σίγουρο είναι πως ο κόσμος των αρωμάτων περιμένει με ανυπομονησία την κυκλοφορία του αρώματος, έτοιμος να σχολιάσει το αποτέλεσμα!